Sprekers

20170126_032.jpg

Sprekers

Rutger Mollee

Dagvoorzitter

Lees meer

Na zijn opleiding overheidscommunicatie is Rutger Mollee gestart als trainer bij More Balls Than Most. Deze organisatie is marktleider in het aanbieden van “ontsuffende intermezzo’s:” trainingen met het doel mensen in organisaties op een andere manier naar zichzelf of naar processen te laten kijken. Tot 2006 is Rutger hier fulltime werkzaam geweest en in datzelfde jaar is hij zijn eigen bedrijf – Mollee Communicatie – gestart. Als Dagvoorzitter is Rutger een veelgevraagde spreker en heeft hij al veel spraakmakende congressen geleid. Met flair, haast kwajongensachtig, en met veel vaart schakelt hij moeiteloos tussen verschillende sprekers; bijzaak en hoofdzaak; oppervlakte en essentie. Daarbij vergeet hij het publiek niet en zal hen waar mogelijk in het gesprek betrekken. Daarnaast is Rutger Presentatiecoach als partner bij Speak to Inspire. Hij helpt mensen bij het maken en presenteren van speeches. Ook is hij parttime actief als comedian en is hij in 2015 een aantal keer in het theater te zien geweest.

Jolanda Holwerda

Founder en Directeur LOF

Lees meer

Jolanda Holwerda is thoughtleader en expert op het gebied van vrouwelijk leiderschap. In 2007 heeft ze het tijdschrift Lof Magazine opgericht, met als doelgroep werkende moeders (en vaders). Ze wilde hun ambities in werk én gezin erkennen. In 2009 heeft Jolanda vanuit dit gedachtegoed Lof Academy opgericht, een bedrijf dat open en in-company trainingen aanbiedt. Jolanda heeft de afgelopen tien jaar gewerkt aan het realiseren van een cultuurverandering in Nederland. Een cultuurverandering waarbij de combinatie werk en gezin meer vanzelfsprekend wordt voor man en vrouw, waarbij ook de doorstroom van vrouwen wordt bevorderd.

In 2011 heeft ze het boek "Vanuit je hart naar succes" geschreven, waarin ze afrekent met het 'ambitieloze' imago van werkende moeders. Het is de zoektocht van een werkende moeder, het avontuurlijke verhaal van een ondernemer en een managementboek over diversiteit gecombineerd. Als trainer, coach en moderator heeft Jolanda met honderden (top) vrouwen gewerkt aan het vinden van hun persoonlijke missie. Recentelijk is ze opgeleid als Yin-Yogadocent en is ze sinds 1 januari 2017 toegetreden als partner tot Perpetuum. Jolanda is een veelgevraagd nationaal- en internationaal spreker over het thema authentiek leiderschap.

Patricia Vermeulen

CEO Amref Flying Doctors

Lees meer

Als CEO van de Afrikaanse gezondheidsorganisatie Amref Flying Doctors wil Patricia Vermeulen medewerkers laten groeien en bloeien, en hen helpen hun volledige potentieel te benutten. Dat doet ze door zelf een stap opzij te zetten als dat nodig is. Met succes, want Amref is een van de weinige non-profit organisaties die de afgelopen jaren wist te groeien. Zowel in aantallen donateurs en andere (bedrijfs)partners, als in inkomsten. Daardoor komt de droom van Amref steeds een stapje dichterbij: betere gezondheid in Afrika. De organisatie focust zich daarbij op vrouwen, omdat via hen hun gezinnen, de rest van de familie en uiteindelijk de gehele samenleving bereikt wordt. Vrouwen in hun kracht zetten, in Afrika én in Nederland is waar het om draait. Patricia is daar zelf misschien wel het beste voorbeeld van. Ze is een rolmodel voor andere jonge, getalenteerde vrouwen die werk en ambitie combineren met een gezin en druk sociaal leven. “Alles is mogelijk, je moet het gewoon durven en doen. En je eigen kansen creëren.”

Jürgen Rigterink

CEO FMO

Lees meer

Jürgen Rigterink is sinds oktober 2016 Chief Executive Officer (CEO) en voorzitter van de Raad van Bestuur van FMO, één van de meest toonaangevende bilaterale ontwikkelingsbanken ter wereld. Met een investeringsportefeuille van meer dan EUR 9 miljard biedt FMO particuliere ondernemingen een breed pakket van financiële producten en diensten; de ontwikkelingsbank focust daarbij vooral op de financiële sector, energie, private equity en agri, food & water. Via FMO Investment Management hebben ook institutionele investeerders de mogelijkheid om in opkomende markten te investeren.

Voor zijn aanstelling als CEO was Rigterink Chief Risk & Finance Officer (2014 – heden, a.i.) en Chief Investment Officer (2008 – 2014) bij FMO. Hij startte zijn carrière bij Bank Brussel Lambert, waar hij in Brussel, Chicago en New York diverse functies heeft bekleed. In 1997 maakte hij de overstap naar ABN AMRO waar hij verscheidene leidingposities had, waaronder Sectorhoofd Centraal- & Oost-Europa, Midden-Oosten en Afrika. In 2005 werd Rigterink benoemd tot Voorzitter van de Raad van Bestuur bij ABN AMRO Bank Kazachstan.

Rigterink heeft Economie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen en is lid van de Raad van Commissarissen van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), lid van de Raad van Commissarissen van Arise (de Afrikaanse Private Equity investment company) en lid van de Raad van Advies van de European Risk Management Council.

Loes Mulder

Secretaris-Generaal van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Lees meer

Loes Mulder is tijdens haar carrière werkzaam geweest bij verschillende ministeries, beginnend in 1995 bij het ministerie van Justitie. Na onder andere als beleidsadviseur in Brussel en hoofd van de afdeling Uitvoeringsbeleid te hebben gewerkt, was Loes van 2008 tot 2011 werkzaam in de directie van Migratie en Sturing Vreemdelingenketen, tevens bij het ministerie van Justitie. In 2011 startte Loes als directeur-generaal Vreemdelingenzaken, eerst bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en later bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De rode draad in deze functies lag voornamelijk in het vreemdelingendomein. In 2014 maakte Loes de overstap naar het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waar ze werkte als directeur-generaal van de Algemene Bestuursdienst. In deze functie hield Loes zich bezig met de doelstelling dat in 2017 30% van de topambtenaren vrouwen moeten zijn. Voor Loes is deze 30% meer dan een doelstelling, het is een minimum van waaruit de man-vrouw-verdeling genormaliseerd moet kunnen worden. Vanaf 2016 tot heden is Loes werkzaam als Secretaris-Generaal van het ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid, als opvolger van Ton Annink.

Peter Nguura

projectmanager bij Amref Flying Doctors Amref Health Africa

Lees meer

Peter Nguura werkt als projectmanager bij Amref Flying Doctors in Kenia. Hij is al meer dan tien jaar werkzaam op het gebied van Sexual and Reproductive Health and Rights. Hij is medeverantwoordelijk voor een culturele verandering binnen de Masai-stam: de afschaffing van meisjesbesnijdenis. Deze omstreden traditie die de overgang naar volwassenheid markeert is zeer schadelijk en daarom hebben Peter en zijn team in nauwe samenwerking met de nomadenstam een alternatief bedacht en uitgevoerd. In dit alternatieve ritueel zijn de meeste onderdelen onveranderd gebleven dan wel gemoderniseerd of uitgebreid, maar is de pijnlijke en ongezonde meisjesbesnijdenis afgeschaft. In dit proces bleek de het opzoeken van de dialoog dé sleutel. “Om dat te veranderen, moet je dus de hele gemeenschap overtuigen van de gevaren van besnijdenis”, zegt Peter Nguura. “De dorpsoudsten moeten hun goedkeurig geven aan een nieuw ritueel. Je moet ook de jonge mannen mee hebben: zij moeten het ermee eens zijn dat ze later met een vrouw kunnen trouwen die niet besneden is. En de oudere vrouwen die het ritueel vroeger uitvoerden, moeten zich schikken in hun nieuwe rol. Veranderen doe je dus samen.” Peter gelooft dat samenlevingen als de Masai de capaciteit hebben om zelf een blijvende culturele verandering teweeg te brengen. Amref Flying Doctors is er om te helpen, informatie te verschaffen en iedereen te betrekken om zo de verandering tot een blijvend succes te maken.
 

Francine van Dierendonck

CEO Xenos

Lees meer

Francine van Dierendonck studeerde cum laude af in de Bioprocestechnologie aan de Universiteit Wageningen en TU Delft. Zij verkreeg een beurs van Fluor Daniel, waarmee ze een MBA programma volgde aan de Carnegie Mellon University te Pittsburg en werkte op het Fluor hoofdkantoor in California. Vervolgens startte ze haar carriere als consultant bij The Boston Consulting Group in Amsterdam. Daarna volgden 6 jaar bij eBay (eBay.nl en Marktplaats.nl) waarvan de laatste 3 jaar als Directeur Marketing en lid van het MT. Haar e-commerce ervaring bracht haar bij Philips, waar ze verantwoordelijk werd voor de turnaround van Philips `Direct to Consumer´ kanaal en de digitale strategie van Philips Consumer Lifestyle. Haar liefde voor consumenten en innovatie resulteerden vervolgens in een board positie bij Miss Etam. Het modebedrijf kwam in zwaar weer, een faillissement en doorstart met van Dierendonck volgden. Sinds 1,5 jaar is van Dierendonck CEO van Xenos, een groot retail bedrijf in Nederland en Duitsland, dat zij door een grote transformatie en verkoopproces heen leidt. Van Dierendonck is 40 jaar en moeder van drie kinderen. Als 40-er heeft Francine een indrukwekkend cv opgebouwd en is ze een rolmodel op het gebied van het waarmaken van ambities en strategisch leiderschap.